Handlettering & doodles

Kosmos uitgevers publiceerde pasgeleden een superleuk en creatief boek waar ik meteen heel nieuwsgierig van werd. Het boek heet Handlettering & doodles, gecreëerd door Marieke Blokland. Het staat vol voorbeelden om letters, maar ook gave zogenoemde doodles, stap voor stap te tekenen. Nu ben ik gek op tekenen, vooral op het tekenen van letters, maar ook op kleur. Dus dit kleurrijke boek sluit perfect aan bij mijn liefde hiervoor. Het heeft wat mij betreft zelfs nog net iets meer creativiteit dan de andere , soms vrij standaard, handlettering boeken. Ik ben namelijk niet iemand van de perfecte letters, dat kan ik gewoon niet! Een foutje, een krulletje de verkeerde kant op of een uitschieter maakt het wat mij betreft juist uniek en perfect!

Handlettering Doodles

Creatieve mensen zijn gewoon supercool!

Handlettering & doodles

Ik kleur vaak samen met de jongens aan tafel. Ik heb een paar ‘professionele’ materialen, maar ik geef toe dat ik meestal gewoon een potlood, tijgergummetje of stift van de kinderen pak. Zoals ik al zei, ik hou niet van perfecte perfectie, zo saai! Misschien heb ik hier ook wel geen geduld voor trouwens.

In het boek komen alle kleurmaterialen aan bod: van markers en ecoline tot kleurpotloden en waterverf. Ik was nooit echt een waterverf fan. Tot ik eens op Pinterest ging rondkijken en toch heel enthousiast werd van de mogelijkheden. Ook in dit boek staan hele leuke en gemakkelijke voorbeelden. Dus probeerde ik 3 cactussen in een potje te schilderen en wat bleek, ik vond het hartstikke leuk! Omdat de verf zijn eigen gang gaat krijg je best een bijzonder en uniek effect.

 

Handlettering Doodles

Prik van de cactus!

 

Marieke Blokland is wel iemand die het, in mijn ogen, allemaal perfect kan. Een beetje jaloers hierop ben ik wel. Toch geeft ze zelf in dit boek aan dat het niet om perfectie draait.

Per ongeluk niet perfect = niet perfect. Expres niet perfect = superleuke lettering.

En nu aan de slag

Denk je, dat ziet er allemaal heel leuk uit hoor, maar dat kan ik NOOIT!!! Don’t worry, in het ‘Werkboek van Handlettering & Doodles’ staan heel veel oefeningen om stap voor stap letters en illustraties na de tekenen, te kleuren en te schilderen. Het werkboek bevat gelukkig ook heel veel oefenruimte om zo je eigen letterkunst te maken in simpele stappen. Handlettering is echt voor iedereen, gewoon een beetje oefenen!

 

Handlettering Doodles

Handlettering & Doodles

De kracht van letters

Ik houd van letters, niet van één letter in het bijzonder, maar van de kracht van alle letters bij elkaar. Woorden en zinnen, je kunt ze schrijven op papier, glas, een koffiekopje, in het zand of op je lichaam. Ik ben een creatieveling en dus gek op creëren. Ik teken al mijn hele leven en het handlettering-virus heeft mij flink te pakken. Tekenen geeft mij, net als haken, rust. Ik kan het samen met de jongens doen en als we zo met z’n drieën aan tafel, op de grond of bij het raam zitten voel ik me een gelukkig mens!

Handlettering Doodles

Zullen we herinneringen maken?

 

Ik vind het te gek om verschillende lettertypes bij elkaar te zien en zie dat ze elkaar dan juist versterken. Ook met het ontwerpen van trouw- en geboortekaartjes maak ik vaak gebruik van verschillende fonts. Dit doe ik dan wel op de computer, maar het geeft me ook inspiratie voor op papier.

Tekenen doe ik puur voor de lol en meestal dus samen met de jongens, die ik dan een groot leeg vel en een stapel stiften, potloden en stickers geef. Ravi is zelf ook al bezig met letters, hij gaat bijna naar groep 3 en daar zal hij echt leren schrijven. Ik hoop dat we dan samen iets moois kunnen creëren. In het boek staan ook hele leuke en simpele doodles die voor Ravi en zeker ook voor nog oudere kinderen, heel erg leuk zijn om na te maken.

Handlettering Doodles

Ik vind het zo fijn om te tekenen 🙂