Hoe wij voor het eerst Halloween vierden

halloween maskers

Halloween vieren is nieuw voor ons. Al heb ik de afgelopen jaren natuurlijk wel meegekregen dat dit feest steeds groter wordt in Nederland. Maar dat zag ik meer commercieel. Op school en thuis vierden we dit vroeger niet en onze jongens waren tot nu toe nog te klein om te beseffen wat Halloween is. Ook bij ons in de buurt wordt er niet of nauwelijks ge-trick-or-treat. Dus ik ontkwam er elk jaar weer aan, niet erg want ik houd niet zo van eng, bloed, maskers, donker en kou.

Halloween krijgt betekenis

Nu Ravi in groep 2 zit krijgt hij steeds meer mee. Op zijn school wordt elk jaar Halloween gevierd met de kinderen uit de groepen 5 t/m 8. De kleintjes hebben in het voorjaar een sprookjestocht, iets minder eng 😉 Omdat Bram in de OR van school zit mocht hij dit jaar de wolf zijn. Daar lag hij dan op een matras aan de kant van de weg eng te zijn. Gelukkig vonden de kinderen het superleuk en niet té eng, dus dit feestje was geslaagd. Het duurt nog even voordat Ravi in groep 5 zit en hieraan mee kan doen, maar toch was de gehele school versierd. Bloed aan het plafond, afgehakte armen, benen, heksen en ratten in de gang. Dus het woord Halloween kreeg voor Ravi dit jaar voor het eerst echt betekenis.

Vettt Halloween feestVettt eng!

Toen Vettt een Halloweenfeest voor kleine kinderen en hun ouders organiseerde, waar ik de uitnodiging voor mocht maken, begon het toch wel een beetje te kriebelen. Als dit mijn eerste aanraking met Halloween zou zijn, dan heel graag samen met mijn drie mannen (dan kán het gewoon niet eng zijn).
Een weekje voor het feest kreeg ik 2 pompoenen achter de deur geschoven. Ik mocht ze uithollen, zodat ze als decoratie op het feest konden worden gebruikt. Ook dit had ik natuurlijk nog nooit gedaan maar wel vaak gezien. Creatief als ik ben werd ik meteen enthousiast en ging ik aan de slag met een mega groot, maar ook met een klein mes. Wat leuk om te doen zeg! Vooral Ravi kon niet wachten het kaarsje erin aan te steken (al ging hem dat meer om de aansteker en het vuur natuurlijk). De twee enge oranje jongens hebben nog een paar dagen op mijn vensterbank staan pronken en op zaterdag 29 oktober namen we ze mee naar het Vettt Halloweenfeest bij Atelier Natuurlijk in Oldenzaal. Een weekje eerder had ik ook al papieren spookjes en vleermuizen geknutseld met de jongens, dus ons huis was voor het eerst helemaal in Halloweenthema.

Voor de jongens had ik snel nog even een Batman masker gekocht; stond ze natuurlijk fantastisch. Maar toen ik de andere kinderen zag, geheel in stijl verkleed, voelde ik me toch even een loedermoeder…

Halloween voorlezenDe Halloween tocht

Eenmaal aangekomen kregen de jongens een lampion. Binnen konden ze geschminkt worden door Stephanie van Wolferien. Er werd koffie, thee, warme chocolademelk en ranja verkocht en Ozoheerlijk had de mooiste Halloween lekkernijen gemaakt. Buiten waren er twee vuurtjes en werd er voorgelezen. Boven een van de vuurtjes hing een enorme pan heksensoep. De locatie en het weer waren perfect, dus zaten wij vooral buiten bij het vuur. De jongens bakten hun eigen broodje aan een stok en wij genoten van de heerlijke heksensoep van Enjoy the Crisis.
Toen we vol en voldaan waren en vooral, toen het donker werd, gingen we op pad. Dit was waarvoor we kwamen: de Halloween tocht door het bos. We werden begeleid met lichtjes die het pad voor ons verlichtten. De lampion die we kregen en de zaklampen die we meenamen kwamen nu wel goed van pas. Rond half 8 kwamen we veilig en best wel moe weer terug. Ravi vond het toch wel spannend in het bos en wilde graag snel naar huis.

Mijn mening over Halloween is door dit gave feest toch wel bijgesteld. Het is maar wat je er zelf van maakt denk ik dan. Natuurlijk blijft dit feest commercieel, maar dat is Sinterklaas, Kerst en Pasen ook. Volgend jaar ga ik zeker weer pompoenen uithollen, knutselen en naar het Vettt Halloweenfeest. Ik zal dan ook iets meer moeite doen om mijn zonen eng aan te kleden 😉

halloween broodjes bakken Halloween heksensoep Halloween pompoen

 

No comments yet.

Join the Conversation