Wat is happiness, vitaliteit en geluk?

happiness cafe muziek

Afgelopen vrijdag ging ik naar het Happiness Café in Concordia. Ik liet me inspireren door het thema vitaliteit en geluk en stond stil bij wat dit voor mij betekent. Wendy de Wit, die dit event voor de 3e keer organiseerde, heeft mij met de combinatie van kracht, emotie, mooie muziek en sterke sprekers enorm geraakt.

Ik ben er, net als Wendy, van overtuigd dat persoonlijke groei, aandacht en een positieve mindset je gelukkiger kan maken. Dat je een betere versie van jezelf kunt worden en hiermee ook anderen kunt inspireren. Dat klinkt allemaal heel erg mooi, een positieve mindset en bewust leven, gemakkelijk is dat zeker niet! Daarnaast hangt dit vaak samen met een gevoel van zweverigheid en spiritualiteit. Ik sta daar zeker voor open, toch ligt voor mij de focus op mijn eigen kracht. Maar als yoga, mindfulness, luisteren naar muziek, het lezen van boeken of het afreizen naar Israël je helpt, dan is dat toch prachtig!

Vitaliteit en happiness

Ik ben me al een hele tijd bewust van het feit dat vitaliteit, je fit en fris voelen, van belang is om happy te kunnen zijn. Op mijn werk zijn we onlangs tweede geworden in de verkiezing voor ‘ Het Vitaalste Bedrijf’ en zijn we nu bij de ‘Twentse Zaken Verkiezing’ genomineerd voor ‘Fitste Bedrijf’. Ik vertegenwoordig bij beide verkiezingen het bedrijf waar ik werk. Mede hierdoor ben ik mij de afgelopen maanden gaan verdiepen in wat vitaliteit nou echt betekent voor mij. Vandaar ook dat dit Happiness Café me enorm aantrok en ik het verhaal van vitaal coach Susan Verbeek en food coach Aniek Jonckers zo herkende.

Geluk zit in een moment

Happiness Cafe groepAls iemand je vraagt hoe het met je gaat zeg je eigenlijk altijd goed, of lekker. Of iets in de trend van: de kinderen zijn wat ziekig, ik ben moe en heb het druk. Maar je zegt nooit dat je niet vitaal bent en dus niet zo happy. Ik niet in elk geval! Moe ben ik vaak, druk heb ik het ook, maar dat negatieve gevoel dat daarbij hoort komt niet van een nachtje minder slaap of de deadline van vanmiddag, maar zit veel dieper. Ik ben er van overtuigd dat structuur in je leven, goede voeding, positiviteit, genoeg slaap, je kwetsbaar op durven stellen en je hart kunnen openen de sleutel is naar geluk.

En dan zie ik geluk niet als een einddoel, dan zou je onderweg daar naar toe nooit gelukkig kunnen zijn. Geluk zit voor mij in momenten. Momenten wanneer je hart een sprongetje maakt als de zon door de bomen schijnt, je tranen in je ogen krijgt bij een prachtig liedje, je warm wordt als je naar je slapende kind kijkt. Dat je stil kunt staan, de tijd neemt om te genieten van deze momenten. De kracht is om dit gevoel vast te houden en er daarna op te teren, zodat je je langer gelukkig voelt. Als je dit een beetje voor elkaar hebt kun je natuurlijk nog steeds wel moe of druk zijn en je soms gewoon ongelooflijk rot voelen. Maar je kunt dit dan beter aan, een geluksgevoel langer vasthouden en negatieve gevoelens beter afstoten.

Dit ideaalbeeld van geluk is natuurlijk helemaal geen makkie. Ik denk dat heel veel mensen, onder wie ikzelf, hier dagelijks mee worstelen. Ik ben iemand die best wel door het leven racet. Van moment naar moment van afspraak naar afspraak, van activiteit naar activiteit. Op mijn werk, thuis, ook als ik alleen ben. Ik neem niet genoeg tijd om stil te staan, om te leven in het nu en om alles wat ik heb te omarmen. Mijn zoektocht heeft mij hier bewuster van gemaakt. Ik wil meer vanuit mijn hart kiezen en naar mijn lichaam luisteren en als ik dit heb gedaan, hier ook trots op kunnen zijn. Dat je hier ook echt trots op mag zijn vertelde essentie coach & inspirator Petra van der Schoot. Ze deelde haar persoonlijke verhaal waarin ze vertelde dat ze de verbinding met zichzelf verloor totdat haar lijf stop zei. Haar life changing story inspireerde me.

Persoonlijke groei

Ik denk dat ik best vitaal ben op het gebied van voeding. Ik eet gezond, maar kan ook genieten van een wijntje en chocola, die 80/20 regel geeft mij de juiste balans. Maar een ander onderdeel van vitaliteit is ook je mentale fitheid en dat is de conditie van je geest. Als je mentaal fit bent dan zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, kun je problemen beter aan en heb je minder last van stress. Met 2 jonge jongens, een relatie, een baan, een hobby, een sociaal leven en de eigenschap om overal ja op te zeggen en alles wat ik leuk vind aan te pakken, is het dus een uitdaging voor mij om die mentale fitheid op de rit te krijgen. Daarbij ben ik nogal een stresskip, wil controle houden, mensen pleasen, alles goed en snel doen. Daar gaat het dus mis, er valt voor mij nog het één en ander te behalen 🙂

Dit is ook de reden dat ik opensta voor persoonlijke verhalen van anderen, voor ontwikkeling, puurheid, inspiratie en meer bewustwording. Tijdens het Happines Café leerde ik hoe sterk het is om je kwetsbaar op te stellen. Het lijkt doodeng en wat zullen anderen denken? Maar deze middag bewees dat wanneer je jezelf bent, je je kwetsbaar opstelt, mensen je juist enorm krachtig vinden.

happiness cafe sprekersAct for more Happiness!

Een inspirerende middag was het dus voor mij en ook voor de mensen met wie ik hierna nog even gezellig, onder het genot van een wijntje, napraatte. Maar leuk dat luisteren, ervaren en voelen. Als je iets wilt veranderen moet je er iets aan doen! Act for more Happiness, aan de bak!

Ik wil leren om meer vanuit mijn hart te durven kiezen en meer verbinding te maken met mijzelf en mijn omgeving. Dus het schrijven van deze blog voelt als een stapje in de goede richting. Niets is mooier dan geluk ervaren in kleine dingen en om hieraan terug te denken en dat zelfde weer te voelen, toch?

Voel je verantwoordelijk en omarm je eigen geluk en dat van anderen.

Meer informatie over Act for more Happiness vind je hier. Nicole Tanke maakte deze middag prachtige foto’s.