Unieke trouwkaarten en geboortekaartjes laten maken?

“Voel de vrijheid van alles mooi te maken”, een quote van Loesje die ik mijzelf helemaal heb toegeëigend. Ik voel deze vrijheid! Toen in 2007 mijn nichtje Fajah werd geboren vroeg mijn schoonzusje mij een geboortekaartje voor haar te ontwerpen. Door mijn grafische opleiding zat ik natuurlijk al wel in het creatieve wereldje en kende ik de opmaakprogramma’s en de do’s en don’ts van ontwerpen. Maar een geboortekaartje had ik nog nooit ontworpen. Een liefde was geboren…Liefde voor het ontwerpen van trouwkaarten en geboortekaartjes.

Unieke trouwkaarten en geboortekaartjes

In 2008 ben ik LoveBirds begonnen. Onder deze naam maak ik handgemaakte creaties van stof en wol en ontwerp ik trouwkaarten, feestkaarten en geboortekaartjes. Mede omdat ik op mijn werk steeds minder ging ontwerpen en steeds meer ging managen mistte ik het grafische en het creatieve. LoveBirds is mijn oplossing hiervoor. Met heel veel liefde en passie ontwerp ik trouwkaarten en geboortekaartjes op maat. Ik luister naar de wensen van de opdrachtgever en laat mijn creativiteit hierop los. Niets zo mooi en bijzonder als een persoonlijke en unieke kaart. Ik maak geen twee kaartjes hetzelfde, omdat ik iedereen zijn of haar eigen kaartje gun.

Aan de slag…

Met mijn kennis en ervaring van verschillende ontwerpprogramma’s, papiersoorten, kleuren, communicatie en druktechnieken kan ik heel goed advies geven en helpen een passende keuze te maken. Hierdoor hoef ik de liefde voor het grafische vak nooit meer los te laten.  Wanneer ik een aanvraag voor een trouwkaart of geboortekaartje krijg vraag ik eerst om voorbeelden. Van soortgelijke kaartjes, maar ook van kleuren, vormen, lettertypes, formaat, papiersoorten en druktechnieken. Ik kan dan advies geven over kosten en of ik het überhaupt wel kan en wil realiseren. Is er een akkoord, dan ga ik aan de slag.

Inspiratie

Ik laat me inspireren door kleuren, illustraties, gebruik van lettertypes, door papiersoorten en verschillende druktechnieken. Pinterest is echt de plek waar je los kunt gaan op inspiratiegebied. Als het formaat bekend is, maak ik het juiste lege bestand aan in InDesign. Ik begin dan vaak met de achtergrond en werk dan van groot naar klein. Lettertypes zoek ik altijd heel zorgvuldig uit of creëer ik (deels) zelf omdat ik echt dol ben op letters. Lettertypes spelen zo’n belangrijke rol in alle verschillende uitingen, dat wordt vaak niet eens opgemerkt.

Langzamerhand ontstaat er een ontwerp. Dan klopt het evenwicht, de kleuren, de woorden, de teksten en de verhoudingen. Vaak ontwerp ik eerst een deel van de kaart, de voorkant meestal. Dan stuur ik deze op ter controle en pas hierna maak ik het ontwerp verder af. Vaak zit ik op de goede weg en is het hierna een kwestie van de laatste puntjes op de i.

Je trouwkaart of geboortekaartje naar de drukker

Trouwkaarten kunnen meteen na goedkeuring naar de drukker worden gestuurd. Maar in het geval van geboortekaartjes wacht ik natuurlijk de geboorte af. Ik vul, zodra de baby geboren is, de laatste gegevens in en het kaartje kan dan naar de drukker. Ik ben altijd zo benieuwd naar het eindresultaat en vraag altijd of ik ook een kaartje mag ontvangen. Niets fijner dan een goed gelukt kaartje in mijn hand.

Helaas gaat er ook wel eens wat fout. Zo zat er in de trouwkaart van Heleen & Arjan een spelfout en was het wit op het geboortekaartje van Sieme niet meteen echt wit-wit. En dat is natuurlijk echt balen! Gelukkig is het meestal met de drukker wel op te lossen, maar bij drukwerk zijn fouten vaak kostbaar. Dus een hele goede eindcontrole voordat het naar de drukker gaat is een must. En daar voel ik me altijd heel verantwoordelijk voor.

Trouwkaarten en geboortekaartjes op maat

Wanneer ik geboortekaartjes (of trouwkaarten) zie, bij mensen op de kast, in het mandje van de verloskundige of op internet, dan gaan me de haren vaak overeind staan. Vreselijk, wat zijn veel kaartjes lelijk of saai (mijn mening!) en wat is er veel van hetzelfde. Jammer! Ik vraag me altijd af waarom mensen voor de makkelijke weg kiezen en zomaar een kaartje op internet bestellen. Wie weet hebben de buren wel hetzelfde kaartje gekozen…

Maar ik snap ook wel dat dit vaak onwetendheid is. Dat mensen denken dat het op maat laten maken van een trouwkaart of geboortekaartje heel duur is. En dat ze gewoonweg niet weten waar te beginnen met zoeken. Maar het kan dus ook anders, er zijn ontzettend veel mensen die unieke kaartjes maken.

Ontwerpen voor mijn eigen kinderen!

Ik geniet er dus van om mijn creativiteit kwijt te kunnen in het ontwerpen van trouwkaarten en geboortekaartjes. Na een nichtje kreeg ik ook nog 2 neefjes en ook een paar vriendinnetjes lieten mij hun trouwkaart of geboortekaartje ontwerpen. Wat een eer en wat ben ik hier blij mee.

En toen werd ik zelf zwanger (van Ravi) en moest ik voor mijzelf aan de slag. Dat is toch wel even andere koek. want ik was nu mijn eigen opdrachtgever. En ineens was ik mega kritisch! Welke kleuren, welk formaat, welke vormen?! Ik heb het hele internet afgestruind naar inspiratie en ben wel 10 keer opnieuw begonnen. Tijdens de zwangerschap van Bodhi speelde het hele verhaal zich weer opnieuw af. Makkelijker was dat ik hetzelfde formaat wilde en in basis hetzelfde gevoel wilde neerzetten. Beide kaartjes zijn echt uniek, maar toch kun je zien dat ze voor twee broertjes gemaakt zijn. Wij lieten van deze twee geboortekaartjes een canvas afdrukken en deze staan nu op de kamers van de jongens. We kijken er dus nog elke dag naar en dat blijft bijzonder!

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn ontwerpen? Neem dan een kijkje tussen alle feestkaarten, geboortekaartjes en trouwkaarten die ik heb ontworpen.

Voel de vrijheid van alles mooi te maken – Loesje –