Superblij met mijn fotoboek!

SaalDigital-pagina-fotoboek

Toen Ravi 1 jaar werd, maakte ik een maand erna meteen een fotoboek van zijn eerste levensjaar. Een echt handgemaakt boek, met handgeschreven stukjes tekst, plukjes haar, geboortekaartjes, tekeningen en stickers.

Ik begon met het uitprinten van alle leuke foto’s die ik had verzamelt op onze harde schijf en op mijn telefoon. Maar toen ik deze berg met foto’s voor me op tafel had liggen moest ik toch wel even slikken, hoe kreeg ik hier een chronologische volgorde in? Ik wilde het fotoboek natuurlijk wel beginnen met de geboorte en eindigen met Ravi’s eerste verjaardagsfeestje! Gelukkig kon ik via verschillende apps op mijn telefoon nagaan wanneer en waar enkele foto’s waren genomen en zo bracht ik er heel langzaam een volgorde in. En toen kwam de volgende uitdaging. Het boek had 50 pagina’s en ik had 500 foto’s, hoeveel foto’s kon ik op 1 pagina plakken en waren alle foto’s wel fotoboek waardig?

 

Een hele klus!

Je kunt je voorstellen dat dit een hele klus was! Maar ik ben nog steeds ontzettend blij met dit gave en unieke fotoboek van Ravi’s eerste jaar. Ik nam me dan ook voor om dit ook voor Bodhi te doen. Hij is nu 2,5 jaar, maar er is nog steeds geen boek. Daarnaast wil ik ook graag een mooi fotoboek van Ravi’s 1e tot aan zijn 4e levensjaar, enzovoorts enzovoorts… ook dit boek is er nog niet….

Saal Digital Nederland

SaalDigital-cover-fotoboekVia via hoorde ik dat Saal Digital Nederland op zoek was naar fotoboek testers. Ik dacht meteen: JA! Dat wil ik wel! Ik blijf erbij dat Bodhi ook een handgemaakt fotoboek verdiend van zijn 1e levensjaar en die komt er, ooit! Maar hoe leuk zou het zijn om ook een boek te hebben met leuke foto’s van nu? En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, ik hoef geen haren af te knippen, tekstjes te schrijven en stickers te plakken, dit kan gewoon vanachter de PC. Ik maak zoveel leuke foto’s met mijn telefoon waar ik eigenlijk niets mee doe. Niets meer dan delen op social media of doorsturen naar opa en oma’s. Dus heb ik me meteen aangemeld voor deze leuke actie. Voorwaarde was wel dat er een review werd geschreven. Dus bij deze 🙂

Review

Saal Digital is een Duits bedrijf. Ik kende het helemaal niet, terwijl ik wel vaker digitale fotoboeken heb gemaakt, of een canvas of fotocadeau heb besteld (dit doen ze ook). Maar ik kan nu al verklappen dat deze review een positief verhaal is 🙂 In tegenstelling tot de ‘normale’ digitale fotoboeken worden bij Saal de foto’s niet gedrukt maar op Fuji fotopapier belicht. Wat ook echt heel fijn is, is dat ze gebruik maken van een ‘lay-flat binding’ waardoor je geheel vlakliggende pagina’s krijgt en geen storende vouw of welving in het midden van het fotoboek. Dat geeft veel meer vrijheid in de opmaak, omdat je de foto’s dus over beide pagina’s (panorama) kan laten lopen zonder een deel te missen door een lelijke dikke vouw.

Van A tot Z

SaalDigital-PCEen fotoboek opmaken klinkt als heel veel werk en dat is het ook! Daar wil ik echt niet over liegen. Voordat je een fotoboek gaat maken moet je natuurlijk bepalen welke foto’s je gaat gebruiken. Ik heb mijn telefoon volstaan met foto’s van mijn kinderen, dus deze foto’s gaan de hoofdrol spelen in mijn boek. De meeste tijd gaat vaak zitten in het uitzoeken van de foto’s. Welke wil je gebruiken in welke volgorde en is de kwaliteit of uitsnede wel goed genoeg? Meestal heb je je foto’s op verschillende plekken op je PC en telefoon opgeslagen, dus het bijeenrapen en evt. bewerken van deze beelden is de eerste en meest tijdrovende klus, vind ik.

Saal Digital geeft je de mogelijkheid om volledig zelf de opmaak te creëren in bijv. InDesign. Ik kan goed werken met dit soort programma’s, maar koos er toch voor om de opmaak via de software van Saal te doen. Na 5 min. rondkijken en wat verschillende opties uitproberen kom ik tot de conclusie dat het heel gemakkelijk is, overzichtelijk en leuk ook! Ik ga je niet alle stappen en mogelijkheden uitleggen, dit moet je zelf maar eens proberen 🙂 Maar je kunt er zo veel tijd insteken als je zelf wilt. Ik koos voor een vaste template op alle pagina’s met de optie om de aantallen foto’s per pagina aan te passen. Ik heb ervoor gekozen om allemaal foto’s uit 2016 te gebruiken en begon met een foto van 1 januari 2016, waarop wij een nieuwsjaarswandeling maakten op het Rutbeek. Ik weet het, 2016 is nog niet voorbij, maar het boek is vol! Ik heb op elke pagina een andere achtergrond gekozen, passend bij de foto’s en hier en daar wat leuke plaatjes en teksten toegevoegd. Niet teveel, want de foto’s moeten wel centraal blijven staan. 2 Avonden heb ik erover gedaan en tussendoor heb ik elke keer netjes mijn project opgeslagen. Je weet maar nooit, straks crasht mijn PC! Help…

€ 0,-

SaalDigital-kijkenToen ik klaar was en elke pagina nog tig keer had bekeken of het echt wel naar mijn wens was, heb ik de bestelling verzonden. De verzendkosten voor verzending met DHL vanuit Duitsland bedragen EUR 4,95. Het fotoboek van mijn keuze kostte € 34,95. En dankzij de leuke actie van Saal was ik € 0,- kwijt 🙂

Binnen enkele dagen (weekend zat ertussen) had ik mijn eigen ontworpen fotoboek in handen. Resultaat: Nog mooier dan verwacht. Natuurlijk is het boek mooi, met een stevige cover en haarscherpe foto’s (echt!!). Maar vooral omdat ik zo blij ben met een boek vol foto’s van mijn kinderen! Ik denk dat de Facebook- en Instagramloze opa en oma’s het ook erg leuk zullen vinden om door dit boek te bladeren. Wat ik bijzonder vind, is dat het net is of je een echte foto in handen hebt, dit komt door de belichting op fotopapier en een zijdematte afwerking. Daarnaast lopen de foto’s echt prachtig over van de linker naar de rechterpagina. I like!

Saal Digital: Bedankt!!

 

 

Wil je ook een fotoboek laten maken? www.saal-digital.nl/fotoboek/

SaalDigitaal-boek

No comments yet.

Join the Conversation