Recept: Homemade suikervrije granola

Ik ben weer op de homemade tour. Soms zijn er tijden dat ik niet aan bakken toekom of er gewoon geen zin in heb. Maar de laatste tijd heb ik weer zin om lekkere dingen te maken. Lekker, maar het liefst ook gezond. En soms ook niet, omdat niet iedereen altijd zin heeft in suikervrij of groen eten en dat mag. Maar nu het einde van de winter in zicht komt, thank god, wil ik weer wat gezonder eten. Ik begin mijn dag eigenlijk altijd goed en eet een kommetje havermout met ongezoete sojamelk, fruit en noten. Maar Bram is niet zo gek op havermout en eet vaak kwark met muesli en cruesli. Aangezien vooral de cruesli niet echt gezond is en af en toe eens wat anders op je bordje ook wel lekker is, maakte ik suikervrije granola. Ravi vond het ook heel erg lekker door de yoghurt!

Granola

Granola kun je in de winkel kopen, maar wil je er zeker van zijn dat er geen suiker of andere slechte dingen inzitten, maak het dan zelf. Granola is een mix van havermout, gemengde ongebrande en ongezouten noten, pitten en zaden. Je maakt het zoet met honing of ahornsiroop*. Vervolgens rooster je het geheel op de bakplaat in de oven, tadaa!

Suikervrije granola

*Honing is een natuurlijk product, maar je moet er wel mee oppassen omdat honing lang niet altijd zo natuurlijk is als het lijkt. Aan (goedkope) supermarkt honing is soms zelfs suikerwater toegevoegd, dan zit je dus alsnog suiker te eten! Bovendien zorgen honing en ahornsiroop voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, net als suiker.

Ingrediënten (voor de hele week)

 • 160 gram havermout
 • 40 gram gehakte ongezouten en ongebrande noten en zaden
 • 2 eetlepels ahornsiroop of honing
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 2 eetlepels water
 • 1 theelepel kaneel/GreenGypsy kruiden (ik gebruikte Christmas Cookie)

Optioneel:

 • rozijnen, cranberry’s of moerbeien
 • snufje vanille poeder
 • kokossnippers
 • cacaonibs
Het vult en je krijgt direct veel voedingsstoffen binnen. Dát is pas een goed ontbijt! – Rens Kroes

Aan de slag:

 1. Verwarm je oven voor op 150 graden
 2. Stop alle droge ingrediënten in een kom en mix ze door elkaar. (de optionele ingrediënten niet, deze voeg je later pas toe. )
 3. Laat de kokosolie smelten op een laag vuurtje en voeg de honing of siroop en het water toe en roer even goed door.
 4. Meng het warme mengsel goed door de gemengde droge ingrediënten.
 5. Verdeel nu de granola over de bakplaat. Bak het ongeveer 15 a 20 min.
  Houd tussendoor wel even goed in de gaten zodat het niet aanbrand. Maar het moet wel goudbruin worden, dus goed opletten!
 6. Laat het even goed afkoelen en voeg dan evt. de optionele ingrediënten toe.

Eet smakelijk! Ik ben heel benieuwd of jullie nog andere toevoegingen of tips voor mij hebben?

Granola