Recept: Havermoutrepen, gezond en lekker!

In mijn blog over (on)gezonde tussendoortjes schreef ik dat ik stiekem gek ben op de witte binnenkant van de Liga Milkbreak, maar ook dat dit dus heel erg ongezond is. Fruitrepen, liga’s en toetjes zitten vol suiker. Ook al staat er op de verpakking dat het gezond, vetloos of light is. Geloof niet alles wat verpakkingen je op het eerste oog vertellen en kijk eens wat verder! Maar heb je daar geen zin in, dan kun je natuurlijk ook zelf gezonde tussendoortjes maken. Naast dat dit helemaal niet moeilijk of duur is, is het ook nog eens hartstikke leuk en lekker! Dus ga aan de slag, ik deel mijn recept voor gezonde havermoutrepen met je.

Ik ben gek op havermout!

En van deze toch wel zoete snack, zonder boter of suiker, krijg je een enorme energyboost. Je kunt havermout- of mueslirepen op heel veel verschillende manieren maken. Dus wees creatief met de ingrediënten en gebruik wat je lekker vindt of wat je in huis hebt.

Maar weet wel dat er ook fruitsuikers in een banaan of dadel zitten en dat deze NIET gezonder zijn dan toegevoegde suikers. Er is geen ‘gezonde’ suiker helaas. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers. Maar een banaan, dadel of honing (liefst van de imker) is natuurlijk wel gezonder dan snoep!

Havermoutrepen

Tip: vries de havermoutrepen in, dan blijven ze lekker lang houdbaar

Ingrediënten voor 12-15 repen:

 • 1 grote banaan
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels honing
 • 75 gram grofgehakte noten
 • 75 gram zaden (lijnzaad, zonnebloempitten etc.)
 • 125 gram grof gehakt gedroogd fruit of dadels
 • 150 gram havermoutvlokken
 • theelepel zeezout (als je dit lekker vindt)
 • Bakvorm
 • Bakpapier

Havermoutrepen

Aan de slag met de havermoutrepen

 1. Bekleed de bakvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Neem een kom en pureer de banaan.
 3. Meng de honing en kokosolie in een pannetje en verwarm dit in een steelpannetje. Laat het eerst iets afkoelen voordat je het bij gepureerde banaan giet.
 4. Hak de zaden, noten, dadels, cranberry’s etc. fijn. Voeg dit samen met de havermoutvlokken toe aan het banaanmengsel.
 5. Voeg het zout toe en meng het geheel goed door. Verdeel het over de bakvorm en druk goed aan.
 6. Bak het nu in zo’n 25 minuten gaar, pas op dat de bovenkant niet verbrand! Laat het even afkoelen en snijdt het hierna in repen.

Let op: Gebruik geen rozijnen bovenaan het mengsel, deze kunnen namelijk ontploffen! En geloof mij, dat is vies!

havermoutrepen

Nog meer lekkere homemade tussendoortjes