Recept: Popcorn karamel zeezout!

Een van mijn guilty pleasures is popcorn. En in de bioscoop is deze echt veruit het allerlekkerst; namelijk warm en knapperig… Een echte voorkeur voor zoet of zout heb ik niet, al denk ik toch dat zoet wint. En in de bioscoop of op een zaterdagavond op de bank gaat lekker boven gezond 🙂

Popcorn zelf maken

Mijn moeder maakte vroeger zelf popcorn, in zo’n grote zwarte pan. En dan met zijn allen eromheen, wachten tot de laatste maiskorrel knapte. De rest was dan ondertussen bijna zwart… Maar dat drukte de pret niet. Zelfs de keiharde korrels die toch nog overbleven en waar je bijna in stikte nam je voor lief 🙂 Ik maakte het mijzelf, vanaf dat ik het huis uitging, altijd gemakkelijk en probeerde van die magnetron zakken, met kaassmaak bijvoorbeeld… niet vies, maar ook niet echt lekker! Tot ik een tijdje geleden bedacht dat ik het toch ook eens zelf wilde proberen te maken.

Laatst liepen we ergens in een winkel, waar ze popcorn aan het maken waren met zo’n mini popcorn machine. Ravi wilde ook heel graag zo’n machine hebben, maar dat leek mij een beetje overdreven. Dus kochten we (gelukkig zonder drama) alleen een zakje mais.

Thuis gekomen ging ik meteen aan de slag. Ik wilde popcorn karamel zeezout gaan maken. Het resultaat was zo goed gelukt, vonden we allemaal trouwens, dat ik mijn recept voor ‘popcorn karamel zeezout’ graag met jullie deel.

Ingrediënten popcorn karamel zeezout

  • 2 el zonnebloemolie
  • 100 g pofmais
  • 150 g suiker
  • 60 g boter
  • 1 tl zeezout

Popcorn karamel zeezout maken

Ik maakte in dit geval de popcorn zelf, maar je kunt natuurlijk ook een kant en klare zak popcorn kopen. (de zoute smaak). Of dus toch zo’n popcorn machine kopen;)

Verhit een laagje olie in de pan, wacht tot het zo heet is dat het gaat roken. Bestrooi de pan met de mais, een enkele laag. Liever te weinig dan teveel, ik was verrast hoeveel popcorn er ontstaat! Schud de pan af en toe even goed om, zodat alle mais ‘popt’. Is het even stil, haal de pan dan van het vuur, anders verbrand het.

Karamel maken

Doe wat suiker in een steelpan met dikke bodem en laat op laag vuur Karameliseren. (pas op dat het niet verbrand!) Neem de karamel van het vuur als deze goudbruin is. Voeg de boter toe en roer tot die gesmolten is.

Let the magic happen

Leg nu een vel bakpapier op je aanrechtblad en spreid de popcorn hier over uit. Als de karamel klaar is giet je dit over de popcorn heen. Bestrooi de popcorn nu met wat zeezout. Hussel het geheel snel door elkaar met een spatel. Pas op, raak het niet aan met je vingers want het is echt gloeiend heet!

Laat de karamel hard worden en geniet van je popcorn karamel zeezout!

PS. ben je op zoek naar een gezond recept? Ga dan snel naar mijn recept voor gezonde havermoutrepen.