Paleo, eat good, feel good, be good!

Je spreekt het uit als Paling, maar dan zonder ing en met eo. Het paleodieet, (ook wel jager-verzamelaardieet genoemd) is gebaseerd op de voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum (de oude steentijd, ruim 2 miljoen jaar geleden). Zo, lesje geschiedenis ook weer gehad voor vandaag! Dit dieet is voor veel mensen meer dan alleen een dieet, het is echt een levensstijl. Ik beken eerlijk, ik had er 3 maand geleden nog nooit van gehoord, terwijl het dus niet echt nieuw is!

Paleo Bro's overzicht

Paleo, wat?

In het Paleodieet wordt ervan uitgegaan dat de genen van de mens op oervoeding zijn ingesteld, aangezien we vele duizenden jaren op deze manier hebben geleefd. Het dieet bestaat uit groente, fruit, vlees, vis, noten, zaden en eieren en bevat dus geen granen, melkproducten, peulvruchten en suiker. Daarnaast bevat het ook geen chemische toevoegingen, E nummers etc.

#fitmom

Je zult wel denken, weer zo’n dieet, wie zegt dat dit gezond is? De afgelopen jaren slingeren de diëten, voedingsblogs- en boeken en instagram foodies je om de oren. Voeding is een hype. Gezond eten en gezond leven, de term #fitmom heeft 8.520.037 berichten op Instagram. Ik denk trouwens niet al deze Instagram moms er zo uitzien als Fajah Lourens, maar dat terzijde. Iedereen heeft een mening en iedereen leest van alles en nog wat op internet, maar wat is waarheid? Ik heb daar absoluut geen antwoord op, maar ik geloof er zeker in dat het Paleodieet niet ongezond is. Ik ben zelf geen dieetvolger, ik pik er liever de leuke en lekkere dingen uit en combineer dit met elkaar.

PaleoBros-fruitPaleo is Vettt

Toch intrigeert het Paleodieet me en afgelopen vrijdag heb ik mij, samen met mijn Vettt mede bloggers, Heleen (Als niks zeker is, is alles mogelijk), Stephanie (Wolferien), Laura (Lauvrou) en Yvette (Vettt), laten inspireren door de Paleo levensstijl. Remko Schippers van Paleo Bro’s kookte voor ons in privé sfeer. Bij Stephanie (a.k.a Wolferien) thuis schotelde hij ons de kleurrijkste, meest verse en smaakvolle gerechten voor en wij hoefden niets te doen. Enkel proeven, kletsen en wijntjes drinken (aandachtspuntje, want dit valt natuurlijk niet binnen de Paleo lifestyle, maar Remko kneep een oogje toe!). Remko vertelde dat hij zich heeft laten inspireren door zijn familie, die al jaren bezig is met gezond koken met mooie verse producten. Nadat hij een jaar lang 100% Paleo at en meer dan 18 kilo afviel, was hij volledig overtuigd. Met passie en daadkracht zette hij hierna Paleo Bro’s op. Bro’s staat voor zijn broers, vrienden en volgers, waarvan hij er ondertussen meer dan 15.000 heeft! Respect voor deze man, liefdevol en vol interesse in ons jongleerde hij met kokos, dadels, rode besjes, lijnzaadpasta, broccoli, komkommer, spekjes en gedroogde moerbei vruchten en creëerde iets dat echt lekker was. Daarnaast was het ook nog eens prachtig gepresenteerd. (extra punten van mij!!)

Toch ben ik, zoals ik al aangaf, geen dieetvolger, maar wel een gezonde eter. Ik eet veel verse groenten en fruit, ik ontbijt met een schaaltje havermout, fruit, noten en zaden. We eten zo min mogelijk uit pakjes en zakjes en ik probeer veel water te drinken. Daarnaast ben ik er dol op om nieuwe gerechten uit te proberen. Om het woord venkel of artisjok in te typen op een receptenwebsite en te ontdekken wat ik hier allemaal mee kan maken. Ik heb geen kruidenier in huis, dus soms kom ik er wat te laat achter dat ik bepaalde ingrediënten niet in huis heb. Want, wie heeft er nou geraspte Pecorinokaas, of witte Vermout in huis?! Maar nu ben ik ook niet te beroerd om toe te geven dat ik soms ook echt wel houd van ongezond eten, een pizza, ik sla een aanbod om naar Happy Italy te gaan ook echt nooit af. Of een vette speklap met knoflooksaus en snoep, wijn, chocola en ijs, want echt, ik ben ook maar een vrouw….

PaleoBros-curryGroente curry, zonder curry!

De dag na Remko’s bezoekje was ik zo in de ban van Paleo dat ik meteen even op zijn website rondneusde naar inspiratie voor een smaakvol diner. Het werd de groente curry met o.a. zoete aardappel, koriander, kokosmelk, citroensap, ui, gele paprika, courgette en wortel. En 2 theelepels rode curry pasta, maar…. dit had ik niet in mijn kruideniersvoorraadkast liggen… Uiteindelijk ben ik zonder curry pasta verder gegaan en heb daarnaast ook i.p.v. bloemkoolrijst (dit maak je zelf van een bloemkool die je fijnhakt en op hoog vuur bakt tot rijstkorrels) gewoon zilvervliesrijst gebruikt. Sorry Remko, ik weet het, rijst past niet in het Paleodieet en een curry zonder curry?! Maar het was mijn maaltijd met een vleugje Paleo Bro’s en het was heerlijk!

Neem eens een kijkje op de website van paleobros.nl. Hier vindt je lekkere recepten voor smoothies, sauzen, ontbijtjes, lunches, diners etc. Daarnaast geeft Remko workshops, privé of zakelijk. Hij geeft ook persoonlijke begeleiding en heeft een webshop waar je bijvoorbeeld lijnzaad pasta en detox thee kunt kopen.

Het volgende recept dat ik ga uitproberen zijn de dadel pralines met kokos. Remko maakte ze voor ons, zie ook de foto boven. Ze zijn bijna net zo lekker als echte Belgische pralines en daarnaast ook nog eens veel gezonder!

Tot slotte ga ik nog even de slogan van Remko herhalen, omdat ik hier gewoon echt in geloof. EAT GOOD, FEEL GOOD, BE GOOD!

No comments yet.

Join the Conversation