Handlettering doe je zo

Ik leg je uit en laat je zien hoe leuk en gemakkelijk handlettering is. Zodat jij vandaag nog aan de slag kunt gaan!

Wij hebben in onze Nederlandse taal 26 letters die samen het alfabet vormen. Daarbij zijn er nog heel veel karakters die woorden of zinnen extra betekenis geven. Zoals een vraagteken achter een zin je laat nadenken en een accent aigu een woord veel meer kracht geeft. Met letters maak je woorden en met woorden schrijf je o.a. liedjes, gedichten, boeken en quotes en daarom ben ik gek op letters! Taal verrijkt een mens, taal is communicatie en zonder kunnen we niet! Ik ben niet zozeer gek op een bepaalde letter, maar juist op de kracht van de letters bij elkaar en daarom op handlettering. Deze kun je schrijven op papier, in het zand, op het raam, op een koffiekopje of op je lichaam. Maar los van de plek waarop de letters staan houd ik ook van de vormen; strak, krullerig of ouderwets, maak me gek!

Gek op creëren

Ik ben een creatieveling en dus gek op creëren. Ik teken al mijn hele leven en ben de afgelopen jaren aangestoken door het handlettering virus. Ik heb altijd moeite met kiezen, witte wijn of rode wijn, broek of rokje, hakken of gympen, je kent het wel. Met letters tekenen heb ik dus hetzelfde. Daarom kies ik niet voor 1 lettertype, maar voor verschillende bij elkaar. Ik vind het prachtig om verschillende lettertypes bij elkaar te zien en vind dat ze elkaar dan juist versterken. Mijn grote voorbeeld is Karin Luttenberg van Paperfuel. Sinds kort heb ik haar boek + werkboek, ‘Handlettering doe je zo’ en hieruit haal ik heel veel inspiratie. Ik weet zeker dat jij ook veel zult hebben aan haar boek. Dus bestel, bestel, bestel maar 😉

Handlettering

Ik teken eigenlijk altijd voor de lol, omdat ik het gewoon echt heel erg leuk en vooral ontspannend vind. Maar sinds ik familieportretten teken en deel komen er hartstikke leuke opdrachten binnen. Niet per se voor het handletteren. Maar het handletteren kan ik wel toepassen in de getekende familieportretten. Sommige mensen vinden het leuk om hun namen of een bepaalde datum te verwerken in het portret.

Handlettering met klei

Naast het tekenen van letters kan ik me ook helemaal uitleven met klei! Als mijn jongens tekenen of kleien dan doe ik lekker met ze mee! Ik gebruik dan geen vormpjes, maar ga lekker mijn eigen gang en klei verschillende woorden van gekleurde slangetjes klei. Het leuke is dat ik mijn kinderen inspireer en ze daardoor ook graag mee doen.

Ik wil jullie natuurlijk besmetten met dit toffe handlettering virus, dus laat ik een paar voorbeelden zien. En het leuke is aan handlettering is, hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Hoe beter je de verschillende letters en stijlen leert kennen. Dus ik blijf oefenen en oefenen en oefenen.

Wees niet bang iets fout te doen. Want je kunt het niet fout doen. Het is jouw unieke werk en zolang jij plezier beleeft aan het maken, maak je dan vooral niet druk over perfectie! Ik schreef eerder al een review over het inspirerende boek Handlettering & Doodles.

Volg je me al op mijn Instagram kanaal Studio Maryke Mondria? Hier vind je nog meer creativiteit!