Op vakantie buiten het seizoen? Dat kan dankzij de 52-weken school!

Wij konden deze winter een lang weekend naar het strand en kunnen op een maandag naar de dierentuin, op een vrijdag naar Giethoorn of op een dinsdag gewoon een dagje thuis op de bank hangen. Ook hebben wij dit voorjaar 4 weken vakantie. Hoe? Dankzij de 52-weken school OBS LaRes in Enschede.

Onderwijs en ontwikkeling gaan hand in hand

Per 1 augustus 2011 is Consent (beheer basisscholen in Enschede) gestart met het project ‘52-wekenschool’ bij OBS LaRes. Het doel is om ieder kind flexibele mogelijkheden te bieden, aansluitend op de individuele behoefte, talenten en mogelijkheden.

Dit houdt in dat Ravi elke dag van 8:30 uur tot 14.15 uur naar school gaat, waardoor hij uiteindelijk 8 dagen te veel les heeft. Daar worden ze véél te slim van en dat is natuurlijk niet de bedoeling 😉 Deze 8 dagen ‘moet’ ieder kind tussendoor vrij opnemen. Daarnaast mag je nóg maximaal 2 weken (=10 dagen) vrij opnemen, in ruil voor zomerschooldagen aan het begin van de zomervakantie. Dit zijn in totaal dus 18 compensatiedagen die je flexibel op kunt nemen over het gehele schooljaar (behalve op Cito-toets dagen).

52-weken school

Voor elke dag die je meer opneemt dan de 8 ‘verplicht’ vrije dagen, gaat het kind een dag naar zomerschool. Neem je in totaal 18 dagen vrij buitenom vaste schoolvakanties, dan gaat het kind de volle 2 weken naar zomerschool en heeft hij/zij nog 4 weken zomervakantie. Neem je maar 13 dagen vrij, dan gaat het kind 1 week naar zomerschool en heeft hij/zij nog 5 weken zomervakantie.

Zomerschool

Zomerschool is leuk, leerzaam en gekoppeld aan een thema dat elk jaar anders is. Vorig jaar was het thema techniek en ging Ravi een dagje naar het Techniek Museum in Hengelo. Omdat er een wisselend aantal kinderen uit verschillende klassen aanwezig is, leren de kinderen elkaar goed kennen. Zo komen wij wel eens gezinnen tegen, in het bos of in de stad, die wij helemaal niet kennen, maar ons kind wel, omdat ze met zomerschool elkaars maatje waren. Ik vind dit een ontzettend leuk initiatief en zo bijzonder dat mijn kleine jongen al zijn eigen groepje bekenden heeft 🙂

Oog voor talent

Een van de kernwaarden van Basisschool LaRes is oog voor talent. Ravi heeft 3 keer in de week gym, waarvan 2 keer van een vakleerkracht. Kinderen die talentvol zijn krijgen een programma op maat en kunnen voor een toernooi, trainingsstage of belangrijke training verlof opnemen. Dit kan dus door de flexibele onderwijstijden. Ravi zit nog maar in groep 2, maar wij vinden hem op sportief gebied heel talentvol, dus wie weet welke kansen er straks voor hem zijn. Het project is nu nog volop in ontwikkeling en dat is denk ik ook de reden waarom er nog weinig scholen in Nederland aan meedoen. Ik ben dus heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Ik ben in elk geval heel erg enthousiast!

52-weken school

Minder kosten en drukte

Vorig jaar gingen wij vroeg op vakantie en namen we tussendoor ook nog een paar daagjes vrij. Buiten het seizoen op vakantie gaan scheelt niet alleen heel veel kosten, maar het is ook niet zo druk! Collega’s zijn wel eens jaloers als ze vragen hoe het ook alweer zit bij ons op school 😉

Zolang de kinderen klein zijn vind ik buitenom de vaste schoolvakanties op vakantie gaan geen probleem. Vooral omdat mijn jongens elkaar hebben en dit voorjaar zijn we van plan met een camper rond te trekken, dus sta je niet op een vaste plek. Maar wanneer je 3 weken op een camping staat in het voorseizoen en er geen andere kinderen zijn, dan lijkt het me niet zo leuk voor ze. Het is dan een optie om alleen de 8 ‘verplichte’ dagen op te nemen en lekker op een donderdag naar de Efteling te gaan of op een maandag naar de bios, hoe fijn!

52-weken school

Ravi ging vorig jaar de volle 2 weken naar zomerschool, we maakten dus 18 dagen op. Ik weet nog niet hoe we dit jaar uitkomen, omdat we nog maar weinig vrije tussendoor dagen hebben opgenomen. Maar ik vind het stiekem ook wel fijn dat het mij weer 2 weken zomervakantie oppas scheelt 😉 Bram en ik moeten namelijk gewoon doorwerken! Helaas hebben wij geen 52-weken werkrooster…

52-Weken school, dé oplossing

Het lijkt dus dé oplossing, een 52-weken school. Maar toch maken lang niet alle ouders er gebruik van. Er zijn mensen die bewust kiezen voor het LaRes, Ravi heeft dus ook klasgenootjes uit heel Enschede. Maar er zijn ook ouders die moeite hebben om de 8 ‘verplichte’ vrije dagen op te maken. Je moet natuurlijk wel bij je kind kunnen zijn, een dagje dierentuin klinkt leuk, maar wat nou als je zelf gewoon moet werken en oppas vinden lastig is.

Kortom, wij zijn heel blij met de keuze voor het LaRes. Wij knopen binnenkort twee weken bij de voorjaarsvakantie aan en vertrekken met een camper richting Portugal, heel fijn dat dit kan!